Nieuws
Een verdwaalde voorzet, die letterlijk uit de lucht kwam vallen, kost het Nederlands elftal onder 17 jaar deelname aan het Europees kampioenschap. Oranje verloor zaterdag in Oldebroek het sleutelduel van het EK-kwalificatietoernooi met 1-0 van Zweden dat zich nu mag opmaken voor de eindronde in Estland. "Met dit scenario hadden we geen rekening gehouden", aldus coach Thomas Oostendorp.

Vorig jaar strandde Onder 17 in de halve finale van het EK. Dit jaar arriveert de nieuwe lichting niet eens op het podium van de eindronde. "Het lijkt zo vanzelfsprekend voor Oranjeteams dat we het EK halen. Maar het is dus niet het geval dat we structureel bij de top horen", concludeerde Oostendorp. "Vandaag haalde 80 procent van de ploeg haar niveau niet en maakten we geen aanspraak op de zege. Toernooivoetbal houdt in dat je op cruciale momenten moet kunnen leveren. Dat lukte ons vandaag niet en dat is heel zuur."

Sneeuwvrij

Dat er überhaupt gevoetbald kon worden was te danken aan gastheer OWIOS. In de ochtenduren lagen de velden van sportpark Bovenmolen nog verstopt onder een serieuze sneeuwlaag. De ochtendwedstrijden voor de jeugd konden daardoor geen doorgang vinden. Dankzij de tomeloze inzet van de vrijwilligers van OWIOS, die met schep, bezem en kruiwagen het hoofdveld sneeuwvrij maakten, keurde UEFA het veld goed en stonden de teams van Nederland en Zweden om 16.00 uur 'gewoon' aan de aftrap.

Pap in de benen

Aan Oranjezijde wel met pap in de benen, zoals coach Oostendorp het na afloop omschreef. Ondanks de ruime 4-0 winst op Wales in de eerste wedstrijd van kwalificatietoernooi zat er veel spanning op de ploeg. Het lukte niet dat om te zetten in power en energie voor dit cruciale treffen. Op het zware veld deed de Zweedse opponent - die afgelopen woensdag met een 2-1 zege aan het toernooi was begonnen - er alles aan om er een fysieke strijd van te maken, met veel duels en het nodige duw- en trekwerk. Die strategie was succesvol, want Oranje werd op eigen helft teruggedrongen, kwam niet onder de druk uit en verloor de duels om de 'tweede bal'. "We verliezen hier zonder bal. In duelleren. Niet in het veldspel", zag de KNVB-coach.

Toch had Nederland het zichzelf al vroeg in de wedstrijd een stuk eenvoudiger kunnen maken. In de 11e minuut kon Eva Oude Elberink op een paar meter van de goal helemaal vrij inkoppen, maar ze raakte de bal verkeerd. Ook na een half uur spelen kreeg Oranjes spits een aardige kans. Haar schot miste echter kracht. De derde mogelijkheid voor rust was voor Bo van Egmond, maar haar viel weinig te verwijten vanwege de goede reactie van de Zweedse keeper.

Mislukte voorzet

Met 0-0 bij rust lagen voor Oranje nog alle opties open. Ook met een gelijkspel zou de ploeg nog goed vooruit kunnen, met het laatste duel met Finland voor de boeg. Oostendorp probeerde met vroege wissels (Proost en Zuidberg, later Iedema en Verdaasdonk) een doorbraak te forceren. De strijd werd op beide helften veel opener, zonder dat Oranje grote kansen afdwong. In de 59e minuut zwijnde het thuisland toen de Zweedse uitblinkder Felicia Schröder met een hard schot de bovenkant van de lat schampte.

Een kwartier later viel wel de beslissing in het nadeel van Oranje. Op bijzonder schlemielige wijze. Rechtsback Smilla Holmberg dacht vanaf de rechterflank een voorzet af te leveren, maar zag tot grote vreugde van heel Sverige dat de bal pardoes over Danae van der Vliet in de verre hoek zeilde. Een lucky goal waar Oranjes goalie, toch niet de kleinste van het stel, helemaal niets aan kon doen.

Lege handen

Met nog een kwartier op de klok moest Onder 17 veerkracht tonen. Sophie Proost deed een goede poging van afstand, aanvoerder Renée van Asten kopte net over en Lisanne Iedema smeekte tevergeefs om een strafschop nadat ze in de zestien goed naar de grond ging. Het mocht niet baten. Oranje bleef met lege handen achteren zag Van Asten in de slotfase met haar tweede gele kaart nog naar de kleedkamer zien vertrekken.

De strijd werd dus door een toevalstreffer beslist. "Maar het was ook weer niet zo dat wij zo'n soort goal konden afdwingen", was de eerlijke reactie van Oostendorp. "We hadden pech in een matige wedstrijd van onze kant. De grondslag van deze nederlaag lag in ons eigen spel en dat maakt het extra zuur. Met dit scenario hebben we geen seconde rekening gehouden. Zo matig spelen kost ons het EK en dus mag je van een mislukt seizoen spreken."  

Dinsdag tegen Finland

Oranje onder 17 sluit het kwalificatietoernooi dinsdag af. Dan treft het in Oldenzaal, op het complex van Quick'20, Finland. De aftrap is om 19.00 uur. Voor Nederland is de tweede plaats in de poule nu het hoogst haalbare. In Oldebroek, bij OWIOS speelt Zweden tegen Wales, aanvang 19.00u. 

 

 

Hoofdsponsor

Hoofdsponsor

Hoofdsponsor jeugd