Nieuws

Donderdag 10 januari jl. was er de afscheidsdienst van ons Erelid Jan Elisen in de aula in Oldebroek. Tijdens deze dienst heeft voorzitter Jacko van den Bosch een afscheidsspeech gehouden. Op weg naar de gemeentelijke begraafplaats “De Ekelenburg” werd er nog stilgestaan bij de thuishaven van OWIOS op sportpark “Bovenmolen” waar de Groenploeg nog een laatste eer en groet heeft gegeven aan Jan.

Bij de thuiswedstrijd van OWIOS 1 tegen ZAC 1 op zaterdag 28 januari zal er 1 minuut stilte gehouden worden ter nagedachtenis van Jan Elisen.

Onderstaand het In Memoriam welke voorgedragen is door voorzitter Jacko van den Bosch in de afscheidsdienst.

 

IN MEMORIAM JAN ELISEN

 

Wees bescheiden en vriendelijk,

Houd van elkaar en heb geduld.

Efeziers 4 vers 2

 

Deze woorden op de rouwkaart raakten me en geven exact weer hoe wij Jan Elisen binnen OWIOS kennen.

Donderdagavond 5 januari jl. tijdens onze nieuwjaarsreceptie hoorden we dat ons Erelid Jan Elisen in het ziekenhuis lag. Een dag later werden we opgeschrikt door het overlijden van Jan Elisen op de respectabele leeftijd van 87 jaar. Hij kwam nog vaak bij OWIOS en we hebben het gevoel dat we een vriendelijke en betrokken oom verliezen. Jan werd lid van de voetbalvereniging OWIOS op 1 augustus 1949. In totaal was Jan ruim 73 jaar lid van OWIOS. Om het in perspectief te zetten: op het moment dat Jan lid werd van OWIOS waren mijn ouders nog niet geboren. Jan heeft voetbal van OWIOS meegemaakt aan de Vierhuizenweg, de Bovendwarsweg, sportpark Stuivezand en vanaf 1975 op onze huidige accommodatie Bovenmolen.

Stille genieter, een lieve, geschikte man, nooit gezeur, vriendelijke man, stille kracht, OWIOS-man, behoudend, op de achtergrond, zijn enkele woorden die ik afgelopen week te horen kreeg omtrent het overlijden van Jan Elisen. Van Jan zijn geen grote interviews te vinden, geen grote smeuïge verhalen te vertellen. Jan was zowel letterlijk als figuurlijk een stille, vriendelijke kracht binnen de OWIOS-familie en hield zich het liefst op de achtergrond.

Mijn kenmerkende beeld van Jan vond 11 jaar geleden plaats, toevallig ook met een nieuwjaarsreceptie. Ik was net drie weken voorzitter en nog zo groen als gras. En met de nieuwjaarsreceptie staat het bestuur vooraan om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Uit mijn ooghoek zie ik twee oude mannen binnenkomen: rustig, bedeesd, nederig, vriendelijk en met gepaste trots kwamen ze aanlopen naar het bestuur: Jan Elisen samen met Willem van de Kamp. Mannen die zich jarenlang ingezet hebben voor OWIOS, hun sporen verdiend hebben en Ereleden zijn van onze vereniging, kwamen naar een broekie die net begonnen was als voorzitter. En om in voetbaltermen te spreken, mocht ik hun veters nog niet strikken. Maar met heel veel respect en nederigheid kwamen ze aanlopen. We zijn trots dat we in hun voetsporen verder mogen bouwen aan onze club en een goede les dat het niet om ons gaat, maar dat wij de club mogen dienen.

Jan is begonnen met voetballen op 14-jarige leeftijd. In die tijd kon je niet eerder beginnen, want anders was Jan nog langer lid geweest van OWIOS. Hij is begonnen in de B-junioren – ondertussen heet dat de JO17 - en heeft in totaal 3 jaar gevoetbald. Een flinke optater op de enkel betekende het einde van de voetbalcarrière van Jan. De wonderspons met water en azijn deed helaas geen wonderen. In de woorden van Jan zelf – zelfspot was hem ook niet vreemd - is er geen groot talent verloren gegaan voor OWIOS.

Naast allerhande klussen op het sportpark waar Jan ook zijn handen voor uit de mouwen stak heeft Jan in totaal ongeveer 6 jaren in het bestuur gezeten. Zoals hij zelf aangaf, was vergaderen niet echt zijn ding. Na 6 jaren heeft hij bedankt. Vervolgens kwam Willem van de Kamp langs met de vraag of Jan geen jeugdleider wilde worden. Het antwoord van Jan was als OWIOS een keer omhoog zat, mocht Willem altijd wel een keer bellen. Blijkbaar zijn wat dat betreft de tijden nog niet veranderd. Het omhoog zitten van een leider was namelijk al de eerstvolgende zaterdag. Jan is nog vele jaren leider geweest van met name de lagere junioren A2, B2 en C2. Juist met deze groep was Jan vaak verbonden. Tegenwoordig sturen we een appje en is iedereen op de hoogte. Maar Jan bracht vroeger de briefjes rond wie in welk elftal was ingedeeld voor de zaterdag en op welke positie hij stond.

Daarnaast heeft Jan nog jarenlang in de strafcommissie gezeten samen met o.a. Beerd Stouwdam, Willem den Besten en Driekus Schoeber. We hadden niet allemaal van die aardige mensen zoals Jan en er moest blijkbaar nog weleens een straf uitgedeeld worden.

Na jaren van trouwe dienst is Jan Elisen door de Algemene Ledenvergadering benoemd tot Erelid van de vv OWIOS. In de krant van 17 december 1985 stond het volgende: “Tijdens de goed bezochte vergadering werd de heer Jan Elisen vanwege zijn vele verdiensten voor OWIOS benoemd tot ere-lid. De heer Elisen diende OWIOS 23 jaar lang en had zitting in elftal, jeugd en strafcommissies. Daarnaast was hij nog geruime tijd bestuurslid.”. Geen heel epistel met verdiensten voor OWIOS, maar een korte mededeling en waarschijnlijk passend bij Jan.

Als OWIOS 1 thuis moest, was Jan vaak aanwezig op het sportpark tot en met het huidige seizoen. Indien OWIOS 1 uit moest, ging Jan eind jaren 80 en de jaren 90 samen met Willem van de Kamp, Wichert van Hooren, Jan van de Kamp, Henk Morren en Hendrik van de Grift (bij OWIOS allemaal zeer goed bekend) naar andere amateurwedstrijden op het hoogste niveau in Haaksbergen, Spakenburg en al die andere plaatsen. Jan reed dan vaak en was iemand anders de navigator.

Enkele keren heb ik gevraagd aan Jan om in de rust of na de wedstrijd van OWIOS 1 koffie te komen drinken in de bestuurskamer. Maar Jan hield er niet van om anders te zijn dan alle anderen. We zagen hem dus niet. Zowel letterlijk als figuurlijk is een stille kracht van ons heen gegaan.

Voor het vele goede werk, dat hij in het belang van onze vereniging heeft gedaan, is OWIOS hem zeer dankbaar en erkentelijk. Het was ons een voorrecht om Jan gekend te hebben en om hem binnen onze club te hebben. Onze taak is het nu om deze mooie vereniging in zijn voetsporen door te geven aan de volgende generatie.

We wensen jullie als nabestaanden, vrienden en kennissen heel veel sterkte toe de komende tijd.

Jan dank je wel voor alles en rust zacht.

Hoofdsponsor

Hoofdsponsor

Hoofdsponsor jeugd